Doorgaan naar hoofdcontent

De geschiedenis van quarantaine

De geschiedenis van quarantaine



In maart 2020 zijn in West-Europa historische maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Sommige landen zijn volledig in quarantaine geplaatst, voor het eerst zijn zulke grote quarantaineactiviteiten ondernomen. Het isoleren van mensen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen is echter al eeuwen aan de gang. Maar van waar komt de quarantainepraktijk vandaan?


Wat betekend 'quarantaine'?
Allereerst is de oorsprong van het woord: quarantaine de Franse verbastering van de Italiaanse "quaranta giorni", wat "veertig dagen" betekent. Het is niet bekend waarom het aantal dagen op veertig was gesteld. Het kan gebaseerd zijn op de theorie van Hippocrates dat een ziekte na 40 dagen niet meer besmettelijk is, of op het verhaal van Jezus Christus die 40 dagen in een woestijn leefde, geïsoleerd van de buitenwereld.
Hippocrates

Doorbraak medische wereld
Momenteel kan in quarantaine gaan worden gebruikt om bacteriële en virale infecties te weerstaan. Het idee dat bacteriën ziekten kunnen verspreiden, is ontstaan ​​in de 19e eeuw. De theorie werd voor het eerst bewezen door de Franse bioloog Louis Pasteur in 1861. De Duitse arts Robert Koch ontdekte niet lang er na de eerste ziekten die verspreidt werden via bacteriën, o.a. tubercoulose. Toch werden ziekten nog gemakkelijk verspreid voor de 20e eeuw. Dit komt omdat isolatie alleen werd gebruikt wanneer symptomen van de ziekte zichtbaar kwamen. Veel ziekten kunnen zich echter ook verspreiden voordat de symptomen verschijnen.
Louis Pasteur


Robert Koch

Quarantaine in de bijbel
De bijbel noemt patiënten die geïsoleerd moeten worden om de verspreiding van ziekten te voorkomen. De geestelijkheid en de regering maken zich zorgen over de verspreiding van infectieziekten, deels omdat ze de economische en militaire kracht van de staat kunnen aantasten.
- In 549 verbood de Byzantijnse (Oost-Rome) keizer Justinianus mensen van de pestplaats om zijn  grondgebied binnen te komen. 
- In 770 had kalief al-Walid in de Arabische wereld een aparte lepraafdeling nodig in een ziekenhuis in Damascus. 
- Rond 1200 werd door de Europese Kerk getroffen leprapatiënten gevraagd om te worden geïsoleerd in "lepraafdelingen" of "leprakolonies".

Bronnen:
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/verbannen-of-opsluiten-de-geschiedenis-van-quarantaine
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/08/van-de-bijbel-tot-het-coronavirus-quarantaine-en-afzondering-al/

Reacties

  1. Het was nooit in mij opgekomen om eens op te zoeken wat quarantaine betekend. Ik vind het wel uniek dat de vertalen 40 dagen betekend, waarom is dit zo? Komt dit echt door Jezus?
    Ik vind het fijn dat je een uitleg hebt gegeven rond dit woord. Je hebt het ook zeer duidelijk uitgelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Quarantaine is een woord die iedereen wel kent ondertussen. Persoonlijk vind ik het altijd moeilijk om hier een duidelijke uitleg rond te geven. Handig om dit dus nog eens uitgelegd te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf heb ik ook een korte uitleg gegeven omtrent het woord quarantaine. Toch opmerkelijk dat het getal 40 altijd opduikt. Denk maar aan 40 dagen vasten, Psalm 40, ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aha, ik ben blij dat ik nu eens weet waar het woord 'quarantaine' zijn oorsprong vond. Ook leuk dat je voorbeelden vond van vroegere keizerrijken en leiders die maatregelen troffen om de verspreiding van de toen regerende pandemie in te dijken.

    Groetjes Julie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb mij hier ook even in verdiept. Ik lees wat interessante extra's in vergelijking met mijn post.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wist helemaal niet dat quarantaine ook al weer opgenomen in de bijbel, dus dit heb ik wel bijgeleerd.
    Spijtig dat de theorie van Hippocrates niet klopt, anders waren we nu al lang van het coronavirus af!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Evolutie rond begrafenissen

Evolutie rond begrafenissen  Wereldwijd zijn er al meer dan 300 duizend mensen gestorven aan het Coronavirus. Er werden minieme begrafenissen gehouden en velen konden geen afscheidt nemen van hun geliefden. Ik heb me wat verdiept in de geschiedenis van begraven en uitvaarten. Wat waren de tradities en rituelen in de prehistorie, oudheid en middeleeuwen?  Begrafenisrituelen in de prehistorie In de Koerdische Autonome Regio van Irak werd een skelet ontdekt: botten en andere lichaamsdelen zijn nog grotendeels met elkaar verbonden. De Amerikaanse archeoloog, Ralph Solecki, leidde uit het stuifmeel op de begraafplaats af dat Neanderthalers net als mensen afscheid namen van de doden met bloemen en kransen. Begrafenisrituelen in de oudheid Uit verschillende bronnen kan ik leiden dat de begrafenisrituelen in de oudheid bij zowel de Romeinen en Kelten als bij de Grieken, hetzelfde waren. Kostbaarheden werden bij de doden geplaatst om de rijkdo...

Corona VS de Mexicaanse griep

Corona VS de Mexicaanse griep "De Mexicaanse griep heeft in 2009 waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Dat is vijftien keer meer dan de 18.500 die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemeld." dit is de inleiding van een artikel over de Mexicaanse griep. Zelf heb ik er nog nooit van gehoord, een reden meer om dit eens te vergelijken met het Coronavirus. Wat is de Mexicaanse griep?   Het griepvirus dat de pandemie veroorzaakte in 2009. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en is in maart 2009 in Mexico ontstaan. Mexicaanse griep wordt ook wel eens de varkensgriep genoemd. Het virus verscheen voor het eerst in Mexico en verspreidde zich in april naar de Verenigde Staten en spoedig naar andere landen. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak als een pandemie. Bij overlijden gaat het meestal om een ​​combinatie met een of meer andere ziekten, waardoo...

Corona VS de pest

Corona VS de pest Dag allemaal Geschiedenis gaat niet enkel over wie wat ontdekt heeft, of wie er wat heeft gewonnen. Geschiedenis zijn ook ziektes die we al dan niet overwonnen hebben. Dit weekend heb eens mijn zinnen gezet op pandemieën die onze geschiedenis heeft meegemaakt. Vrijwel de bekendste die er is, is de pest. Maar wat deed de pest? Hoe gingen ze om met zo'n grote ziekte? Welke bijwerkingen had het? En zijn er gelijkenissen met het moderne coronavirus? Wat is de pest?   De pest is een infectieziekte die heerste van de 14de tot in de 19de eeuw, afkomstig uit Azië. Exacte   plaats weten we niet, ik lees in Mongolië, China, India. Maar 1 ding is zeker, het heeft zich verspreid via de handelswegen tot in Europa, verschillende bronnen zeggen dat het eerste besmette land Sicilië is. De bacterie Yersinia pestis is afkomstig van een besmette ratte vlooi. De vlooi nam besmet bloed van de rat, die dan vervolgens de mens besprong. Zo kwamen de m...