Doorgaan naar hoofdcontent

Evolutie rond begrafenissen


Evolutie rond begrafenissen 





Wereldwijd zijn er al meer dan 300 duizend mensen gestorven aan het Coronavirus. Er werden minieme begrafenissen gehouden en velen konden geen afscheidt nemen van hun geliefden. Ik heb me wat verdiept in de geschiedenis van begraven en uitvaarten. Wat waren de tradities en rituelen in de prehistorie, oudheid en middeleeuwen? 


Begrafenisrituelen in de prehistorie

In de Koerdische Autonome Regio van Irak werd een skelet ontdekt: botten en andere lichaamsdelen zijn nog grotendeels met elkaar verbonden. De Amerikaanse archeoloog, Ralph Solecki, leidde uit het stuifmeel op de begraafplaats af dat Neanderthalers net als mensen afscheid namen van de doden met bloemen en kransen.


Begrafenisrituelen in de oudheid

Uit verschillende bronnen kan ik leiden dat de begrafenisrituelen in de oudheid bij zowel de Romeinen en Kelten als bij de Grieken, hetzelfde waren.

Kostbaarheden werden bij de doden geplaatst om de rijkdom en het prestige van de doden te tonen. Ze begraven voedsel en voorwerpen samen met de doden om de weg naar het hiernamaals voort te zetten en het betalen van de Goden om de 'eeuwigheid' te kunnen betreden.

Een terugkerend ritueel is dat ze een munt op het lichaam of op de mond van het lichaam, zo betalende ze de veerman Charon om de ziel naar de Styx te brengen. (Het terrein is de grens tussen de onderwereld en de 'wachtkamer' van de onderwereld) Als er geen normale begrafenis is voor de overledene (dat wil zeggen, er zijn geen munten geplaatst), zal de ziel altijd neerstrijken aan de oevers van de Styx.




Begrafenisrituelen in de middeleeuwen

Vanaf de vijfde eeuw beschreven de kerkelijke autoriteiten het begraven van de doden als de enige vorm van begrafenis voor christenen. Crematie wordt als heidens beschouwd en aan het einde van de achtste eeuw werd uiteindelijk iedereen gedwongen de doden te begraven. Kerkarchitectuur speelt daarin een belangrijke rol. In de hoofden van de mensen is het van essentieel belang dat het begraven van overledene, in of rond de kerk zou gebeuren. De kerk is de poort naar de hemel. Daarom is het belangrijk om op een goede manier te sterven en op de juiste plaats begraven te worden.

Zo hebben andersdenkenden zoals protestanten en joden niet het recht om hun laatste verblijfplaats in de zogenaamde heilige plaats te plaatsen, en worden ze vaak gedwongen de doden in hun tuinen te begraven.
Hoe dichter bij de kerk, hoe belangenrijker de persoon was.




Begrafenisrituelen in de nieuwste tijd
Naast begraven komt pas in het midden van de 19e eeuw het idee van crematie. De reden dat men overschakelt naar crematie is vanwege de onhygiënische praktijken op de begraafplaats en de storende geur.
Pas in het midden van de 19e eeuw werd het idee van crematie weer populair. Vanwege de vaak onhygiënische praktijken op de begraafplaats (onzorgvuldige begrafenissen kunnen de geur storen)

Feitjes over cremeren:
- Sinds 2OO3 is cremeren populairder dan begraven
- Sinds 1991 is cremeren gelijkgesteld aan begraven




 bronnen











Reacties

  1. Interessant hoe we vandaag omgaan met de dood.
    https://www.uitvaart.nl/infotheek/artikelen-en-rapporten/de-plechtigheid/de-noormannen op deze website vind je informatie over hoe Vikingen met de dood van hun stamhoofd omgingen. Het lichaam werd in een boot gelegd en dan in brand gestoken, opnieuw een heel ander gegeven dan enkel cremeren. Veel succes met de examens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hebben de Egyptenaren hier ook niet iets mee te maken? Als ik terugdenk aan de geschiedenislessen, waar ze heel voorzichtig met de overleden omgingen en dat deze dan niet meer gestoord mogen worden.
    Persoonlijk vind ik het wel wat jammer dat begrafenissen in zo een kleine kring moeten doorgaan, er zijn namelijk mensen met veel familie. Deze moeten dan beginnen kiezen wie er wel of niet aanwezig mag zijn. Klinkt heel erg, aangezien ze al veel zaken aan hun hoofd hebben op dat moment.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Persoonlijk zijn wij ook een familielid verloren door Corona. Het is helemaal niet gemakkelijk om nu op zo'n manier afscheid te nemen. Wel hebben we 'geluk' dat we al met dertig aanwezig mogen zijn in plaats van met 15. Interessant om deze evolutie eens te lezen omtrent begrafenissen. Helaas is het iets dat we niet graag doen, vooral ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Verplegen door de jaren heen

Verplegen door de jaren heen 12 mei, dag van de verzorging.  Eerst en vooral, bedankt aan alle hulpverleners! De oorsprong van de verpleging ligt in de oudste culturele natie. Op dit moment is verpleging nog steeds een intuïtieve operatie. Mogelijk is hiervoor geen specifieke persoon aangewezen. Onmiddellijke familieleden zorgen voor familieleden. Apothekers spelen een sleutelrol bij deze eerste vormen van zorg. 2000 v. Chr. Babylonië De verbinding van wit met gezondheidszorg is ontstaan ​​in het oude Babylon. De dokter moest witte kleren dragen. Er is een groeiend begrip van hygiëne en infectiepreventie. Egypte Toenemend gebruik op basis van ervaring van geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze effectief zijn. De eerste verpleegprocedure:  klysma’s werden gegeven door middel van een runderhoorn waarvan de punt was afgezaagd. 500 v. Chr. India Gezondheidszorg en verpleging worden in India zeer gewaardeerd. Een belangrijke ontwikkeling is de ontwik

Corona VS de pest

Corona VS de pest Dag allemaal Geschiedenis gaat niet enkel over wie wat ontdekt heeft, of wie er wat heeft gewonnen. Geschiedenis zijn ook ziektes die we al dan niet overwonnen hebben. Dit weekend heb eens mijn zinnen gezet op pandemieën die onze geschiedenis heeft meegemaakt. Vrijwel de bekendste die er is, is de pest. Maar wat deed de pest? Hoe gingen ze om met zo'n grote ziekte? Welke bijwerkingen had het? En zijn er gelijkenissen met het moderne coronavirus? Wat is de pest?   De pest is een infectieziekte die heerste van de 14de tot in de 19de eeuw, afkomstig uit Azië. Exacte   plaats weten we niet, ik lees in Mongolië, China, India. Maar 1 ding is zeker, het heeft zich verspreid via de handelswegen tot in Europa, verschillende bronnen zeggen dat het eerste besmette land Sicilië is. De bacterie Yersinia pestis is afkomstig van een besmette ratte vlooi. De vlooi nam besmet bloed van de rat, die dan vervolgens de mens besprong. Zo kwamen de mensen