Doorgaan naar hoofdcontent

Corona VS de Mexicaanse griep


Corona VS de Mexicaanse griep



"De Mexicaanse griep heeft in 2009 waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Dat is vijftien keer meer dan de 18.500 die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemeld." dit is de inleiding van een artikel over de Mexicaanse griep. Zelf heb ik er nog nooit van gehoord, een reden meer om dit eens te vergelijken met het Coronavirus.

Wat is de Mexicaanse griep? 
Het griepvirus dat de pandemie veroorzaakte in 2009. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en is in maart 2009 in Mexico ontstaan. Mexicaanse griep wordt ook wel eens de varkensgriep genoemd.
Het virus verscheen voor het eerst in Mexico en verspreidde zich in april naar de Verenigde Staten en spoedig naar andere landen. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak als een pandemie. Bij overlijden gaat het meestal om een ​​combinatie met een of meer andere ziekten, waardoor patiënten hun gezondheid sterk hebben verminderd. Sterfgevallen veroorzaakt door alleen Mexicaanse griep zijn zeldzaam. 

Relatie met de Mexicaanse griep en varkens  
In tegenstelling tot de naam "varkensgriep" komt dit type virus niet in de eerste plaats voor bij varkens. Het eten van vlees verspreidt het virus mogelijk niet.
In maart 2009 verscheen het virus in Mexico en verspreidde het zich snel naar andere landen. De nieuwe variant is ongevoelig voor veel gangbare griepgeneesmiddelen en wordt daarom beschouwd als een gevaarlijke vorm van griep voor mensen. Dit virus zou een variant zijn van de varkensgriep 
Veel media en regeringen gebruiken de naam "Mexicaanse griep". Dit wordt gedaan omdat de naam een ​​negatieve impact kan hebben op de vleesindustrie.
 
Symptomen en bijwerkingen van de Mexicaanse griep

  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Koorts
  • Loopneus
  • Diarree of overgeven
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid

Is er een vaccin? 
Vanaf 7 november 2009 kunnen risicogroepen en prioriteitsgroepen het Pandemrix®-vaccin tegen de Mexicaanse griep krijgen.



Preventief te werk gaan 
Influenza-besmetting en de resulterende influenza worden voornamelijk geproduceerd door met virus geïnfecteerd slijm; door druppeltjes van patiënten die hoesten of niezen en besmette deurgrepen en andere oppervlakken. Beschermingsmaatregelen omvatten regelmatig handen wassen, het huis schoon houden en zorgen voor goede ventilatie. De overlevingsduur van het virus in een droge, warme omgeving is veel korter dan in een vochtige, koele omgeving.
Om de kans op besmetting met anderen te verkleinen, wordt aanbevolen dat u een wegwerpzakdoek gebruikt bij het niezen en hoesten, of dat u uw handen onmiddellijk daarna wast. Het dragen van een masker kan infuusinfectie en infectie van handen en neus of mond voorkomen.

Ziekteverloop: 
Wanneer de patiënt spreekt, hoest of niest, verspreidt het virus zich in de lucht. Zo komt het in de luchtwegen van de volgende patiënt. Het kan zich ook verspreiden door fysiek contact (handen schudden, kussen) en uiteindelijk zal het virus in de luchtwegen verdwijnen.
De eerste symptomen verschijnen ongeveer 1 tot 7 dagen na infectie. De meeste symptomen zijn vergelijkbaar met gewone griep: koorts, loopneus, spierpijn, keelpijn en hoesten. De symptomen van diarree en braken van influenza A zijn ernstiger dan die van gewone griep.
Na het begin van de eerste symptomen duurt de ziekte meestal ongeveer zes dagen. In andere huidige omstandigheden zullen ze zich serieuzer ontwikkelen. Dit heeft echter weinig effect op de duur van de griep. 
Zolang hij griepsymptomen heeft, kan het worden overgedragen (de ziekte kan worden overgedragen). Infectiviteit duurt gewoonlijk 5 tot 6 dagen, uiterlijk 7 dagen na de eerste symptomen.

Cijfers:
Zwart: bevestigde sterfgevallen Rood: bevestigde besmettingen
  • + 260 000 besmetten
  • +- 13 760 doden


Gelijkenissen met Corona

  •  Zelfde besmettingswegen
  • Gelijke preventieve maatregelen


Fabeltjes rond de Mexicaanse griep 
“Gezonde mensen krijgen geen Mexicaanse griep.”
Gezonde mensen, jong en oud, kunnen besmet raken met de Mexicaanse griep. Het risico van H1N1 is wel groter voor ouderen, zieken en zwangere vrouwen.
“Als je koorts hebt en griepsymptomen, dan heb je Mexicaanse griep.”
De symptomen van de Mexicaanse griep en seizoensgriep lijken heel erg op elkaar, maar sommige mensen met Mexicaanse griep ontwikkelen zelfs niet eens koorts. Ga niet uit van het ergste – neem contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt.



Bronnen




Reacties

  1. Ook ik heb hier een blogpost van gemaakt! Mijn zus heeft de mexicaanse griep gehad en wat ik er mij nog kan van herinneren, was dit heel raar en lag zij bijna een hele dag te slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet je met welke ziektes deze Mexicaanse griep samen gaat? Toch opvallend dat de Mexicaanse griep niet alleen optreed. Om preventief te werk te gaan herkennen we enkele maatregelen die we nu ook toepassen! Wel goed dat we deze blijven aanhouden want zo zullen bijvoorbeeld mensen die de Mexicaanse griep hebben meegemaakt sneller vertrouwd geraken met de maatregelen van het coronavirus omdat ze deze al kennen. Ook de symptomen van het coronavirus en de Mexicaanse griep zijn heel gelijklopend. Zou het een variant zijn? Ook de fabeltjes herkennen we nu idd! Fabeltjes zullen er helaas altijd bestaan die grotendeels angst veroorzaken denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Evolutie rond begrafenissen

Evolutie rond begrafenissen  Wereldwijd zijn er al meer dan 300 duizend mensen gestorven aan het Coronavirus. Er werden minieme begrafenissen gehouden en velen konden geen afscheidt nemen van hun geliefden. Ik heb me wat verdiept in de geschiedenis van begraven en uitvaarten. Wat waren de tradities en rituelen in de prehistorie, oudheid en middeleeuwen?  Begrafenisrituelen in de prehistorie In de Koerdische Autonome Regio van Irak werd een skelet ontdekt: botten en andere lichaamsdelen zijn nog grotendeels met elkaar verbonden. De Amerikaanse archeoloog, Ralph Solecki, leidde uit het stuifmeel op de begraafplaats af dat Neanderthalers net als mensen afscheid namen van de doden met bloemen en kransen. Begrafenisrituelen in de oudheid Uit verschillende bronnen kan ik leiden dat de begrafenisrituelen in de oudheid bij zowel de Romeinen en Kelten als bij de Grieken, hetzelfde waren. Kostbaarheden werden bij de doden geplaatst om de rijkdom en het

Verplegen door de jaren heen

Verplegen door de jaren heen 12 mei, dag van de verzorging.  Eerst en vooral, bedankt aan alle hulpverleners! De oorsprong van de verpleging ligt in de oudste culturele natie. Op dit moment is verpleging nog steeds een intuïtieve operatie. Mogelijk is hiervoor geen specifieke persoon aangewezen. Onmiddellijke familieleden zorgen voor familieleden. Apothekers spelen een sleutelrol bij deze eerste vormen van zorg. 2000 v. Chr. Babylonië De verbinding van wit met gezondheidszorg is ontstaan ​​in het oude Babylon. De dokter moest witte kleren dragen. Er is een groeiend begrip van hygiëne en infectiepreventie. Egypte Toenemend gebruik op basis van ervaring van geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze effectief zijn. De eerste verpleegprocedure:  klysma’s werden gegeven door middel van een runderhoorn waarvan de punt was afgezaagd. 500 v. Chr. India Gezondheidszorg en verpleging worden in India zeer gewaardeerd. Een belangrijke ontwikkeling is de ontwik

Corona VS de pest

Corona VS de pest Dag allemaal Geschiedenis gaat niet enkel over wie wat ontdekt heeft, of wie er wat heeft gewonnen. Geschiedenis zijn ook ziektes die we al dan niet overwonnen hebben. Dit weekend heb eens mijn zinnen gezet op pandemieën die onze geschiedenis heeft meegemaakt. Vrijwel de bekendste die er is, is de pest. Maar wat deed de pest? Hoe gingen ze om met zo'n grote ziekte? Welke bijwerkingen had het? En zijn er gelijkenissen met het moderne coronavirus? Wat is de pest?   De pest is een infectieziekte die heerste van de 14de tot in de 19de eeuw, afkomstig uit Azië. Exacte   plaats weten we niet, ik lees in Mongolië, China, India. Maar 1 ding is zeker, het heeft zich verspreid via de handelswegen tot in Europa, verschillende bronnen zeggen dat het eerste besmette land Sicilië is. De bacterie Yersinia pestis is afkomstig van een besmette ratte vlooi. De vlooi nam besmet bloed van de rat, die dan vervolgens de mens besprong. Zo kwamen de mensen