Doorgaan naar hoofdcontent

Coronavirussen



Coronavirussen




Coronavirussen zijn een onderfamilie van virussen met positief enkelstrenging RNA als genetisch materiaal. Ze hebben hun naam te danken aan de krans ( in het Latijns corona) ronde de virusdeeltjes.
In 1966 werkte de Schotse virolog June Almeida voor het eerst samen met David Tyrrell om de categorie 'niet- geïdentificeerde virale luchtwegen bij de mens' te bepalen. Tyrrell stelde voor om de nieuwe groep 'coronavirus' te noemen.
June Almeida

Voorgaande corona virussen bij mensen
SARS- CoV
Severe Acute Respiratory Syndrome
De naam van het SARS-virus wordt bepaald door de WHO en deelnemende laboratoria. Aanvankelijk werd het beschouwd als een apart virustype. Na 2003 werden verschillende verwante virustypes ontdekt, die andere dieren zoals vleermuizen droegen. Daarom besloot ICTV (International Committee on Taxonomy of Viruses) in 2009 om deze typen samen met SARS te classificeren als SARS-geassocieerd coronavirus. Het later ontdekte virus dat begin 2020 de pandemie veroorzaakte, wordt ook geclassificeerd als deze soort en wordt daarom SARS-CoV-2 genoemd. 

HCoV-NL63 
Humaan coronavirus NL63 is eind 2004 in Nederland ontdekt. Later ontdekten onderzoekers in New Haven, Connecticut het virus uit een monster van een verkouden kind. Ze noemden de virusstam New Haven Coronavirus (HCoV-NH), maar ze meldden ook dat deze sterk leek op HCoV-NL63 en daarom tot dezelfde soort behoorde. 

MERS- CoV 
Middle East respiratory syndrome
MERS-CoV, voorheen bekend als Nieuw Coronavirus 2012 en HCoV-EMC, werd aangetroffen in kamelen en kan op mensen worden overgedragen. Bij een epidemie midden mei 2014 verspreidde MERS zich van Europa naar Nieuw-Zeeland en er waren 2 gevallen in Nederland (pelgrims reisden naar Mekka en Medina in Saoedi-Arabië). In 2015 verscheen het virus ook in Zuid-Korea.

Het corona virus bij dieren 
Canine coronavirus 
CCoV
Het virus is over de hele wereld verspreid en kan ernstige infectieziekten in de darmen van honden veroorzaken. Het virus werd in 1971 in Duitsland ontdekt na een uitbraak bij waakhonden. 

Felien coronavirus 
FCoV 
Het virus heeft twee verschillende vormen.ECV (feline enterocoronavirus) dat de darmen infecteert en FIPV (feline infectious peritonitis virus) dat infectieuze peritonitis (FIP, besmettelijke buikvliesontsteking bij de kat) bij katten veroorzaakt.
Feline coronavirus wordt gewoonlijk via uitwerpselen verspreid bij gezonde katten en via orale weg naar andere katten. In een grote kattenomgeving is de transmissiesnelheid hoger dan in een enkele kattenomgeving. 

Infectieuze bronchitis bij kippen 
Infectieuze bronchitis is een acute en zeer besmettelijke ziekte die bij kippen voorkomt en wordt veroorzaakt door het infectieuze bronchitisvirus (IBV), een coronavirus.

Het virus kan het legapparaat, ademhalingsorganen, nieren en darmen aantasten. De belangrijkste symptomen zijn hoesten en spugen van slijm, vooral bij jonge vleeskuikens. De ziekte verspreidt zich snel, vooral bij kippen die dicht bij elkaar worden gehouden.

De eierproductie kan echter sterk afnemen en de vorm en kleur van de eierproductie zal meestal variëren.
bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronavirussen 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Infectieuze_bronchitis 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Feliene_infectueuze_peritonitis 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Canine_coronavirus 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome_coronavirus 
https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-coronavirus 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Humaan_coronavirus_NL63 

Reacties

  1. Het SARS en de MERS waren bij mij al gekend.
    Bij de dieren ben ik niet zo goed thuis.
    Veel succes met je verdere pad, Anke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus als ik het goed begrijp is het coronavirus al gekend vanaf 1966? Onder welke categorie valt 'ons' coronavirus? Of weten ze dit nog niet? Hier ben ik niet zo goed mee met de theorie. Zoals Isabel had ik al gehoord van SARS en MERS dankzij de blogs van onze medestudenten. Al de rest zijn nieuwe termen voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens Wikipedia valt ons coronavirus binnen SARS-CoV-2 vanwege genetische overeenkomsten met het SARS-virus. De ziekte kreeg dan later de naam COVID-19 (CoronaVirus Disease 2019).

      Verwijderen
  3. Mijn excuses dat het zo'n klein lettertype is, ik krijg het niet groter. Als ik het bewerk van letter grote blijft het zo klein staan

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Evolutie rond begrafenissen

Evolutie rond begrafenissen  Wereldwijd zijn er al meer dan 300 duizend mensen gestorven aan het Coronavirus. Er werden minieme begrafenissen gehouden en velen konden geen afscheidt nemen van hun geliefden. Ik heb me wat verdiept in de geschiedenis van begraven en uitvaarten. Wat waren de tradities en rituelen in de prehistorie, oudheid en middeleeuwen?  Begrafenisrituelen in de prehistorie In de Koerdische Autonome Regio van Irak werd een skelet ontdekt: botten en andere lichaamsdelen zijn nog grotendeels met elkaar verbonden. De Amerikaanse archeoloog, Ralph Solecki, leidde uit het stuifmeel op de begraafplaats af dat Neanderthalers net als mensen afscheid namen van de doden met bloemen en kransen. Begrafenisrituelen in de oudheid Uit verschillende bronnen kan ik leiden dat de begrafenisrituelen in de oudheid bij zowel de Romeinen en Kelten als bij de Grieken, hetzelfde waren. Kostbaarheden werden bij de doden geplaatst om de rijkdo...

Corona VS de Mexicaanse griep

Corona VS de Mexicaanse griep "De Mexicaanse griep heeft in 2009 waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Dat is vijftien keer meer dan de 18.500 die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemeld." dit is de inleiding van een artikel over de Mexicaanse griep. Zelf heb ik er nog nooit van gehoord, een reden meer om dit eens te vergelijken met het Coronavirus. Wat is de Mexicaanse griep?   Het griepvirus dat de pandemie veroorzaakte in 2009. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en is in maart 2009 in Mexico ontstaan. Mexicaanse griep wordt ook wel eens de varkensgriep genoemd. Het virus verscheen voor het eerst in Mexico en verspreidde zich in april naar de Verenigde Staten en spoedig naar andere landen. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak als een pandemie. Bij overlijden gaat het meestal om een ​​combinatie met een of meer andere ziekten, waardoo...

Corona VS de pest

Corona VS de pest Dag allemaal Geschiedenis gaat niet enkel over wie wat ontdekt heeft, of wie er wat heeft gewonnen. Geschiedenis zijn ook ziektes die we al dan niet overwonnen hebben. Dit weekend heb eens mijn zinnen gezet op pandemieën die onze geschiedenis heeft meegemaakt. Vrijwel de bekendste die er is, is de pest. Maar wat deed de pest? Hoe gingen ze om met zo'n grote ziekte? Welke bijwerkingen had het? En zijn er gelijkenissen met het moderne coronavirus? Wat is de pest?   De pest is een infectieziekte die heerste van de 14de tot in de 19de eeuw, afkomstig uit Azië. Exacte   plaats weten we niet, ik lees in Mongolië, China, India. Maar 1 ding is zeker, het heeft zich verspreid via de handelswegen tot in Europa, verschillende bronnen zeggen dat het eerste besmette land Sicilië is. De bacterie Yersinia pestis is afkomstig van een besmette ratte vlooi. De vlooi nam besmet bloed van de rat, die dan vervolgens de mens besprong. Zo kwamen de m...