Doorgaan naar hoofdcontent

Verplegen door de jaren heen

Verplegen door de jaren heen





12 mei, dag van de verzorging. 
Eerst en vooral, bedankt aan alle hulpverleners!


De oorsprong van de verpleging ligt in de oudste culturele natie. Op dit moment is verpleging nog steeds een intuïtieve operatie. Mogelijk is hiervoor geen specifieke persoon aangewezen. Onmiddellijke familieleden zorgen voor familieleden. Apothekers spelen een sleutelrol bij deze eerste vormen van zorg.

2000 v. Chr.
Babylonië
De verbinding van wit met gezondheidszorg is ontstaan ​​in het oude Babylon. De dokter moest witte kleren dragen. Er is een groeiend begrip van hygiëne en infectiepreventie.

Egypte
Toenemend gebruik op basis van ervaring van geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze effectief zijn. De eerste verpleegprocedure: klysma’s werden gegeven door middel van een runderhoorn waarvan de punt was afgezaagd.

500 v. Chr.
India
Gezondheidszorg en verpleging worden in India zeer gewaardeerd. Een belangrijke ontwikkeling is de ontwikkeling van landelijke hotels, die zieke reizigers en dieren opvangen en behandelen. Verpleegsters worden hier ingehuurd en stellen eisen aan hun vaardigheden. Ze moeten de patiënt kunnen reinigen en masseren, kunnen helpen bij het lopen en pijn kunnen weerstaan.

Griekenland en Rome
In het oude Griekenland waren gezondheidszorg en religie nauw met elkaar verbonden. Het oorspronkelijke echte ziekenhuis was eigenlijk een tempel. Om de hygiëne te respecteren, moeten artsen, verpleegsters en patiënten witte kleding dragen. Trouwens, in deze ziekenhuizen werken alleen mannen. Vrouwen zorgen thuis voor hun familieleden.  Hippocrates was een belangrijke figuur in de verpleegkunde. In zijn boek beschreef hij hoe hij voor patiënten moest zorgen.
De Romeinen importeerden medicijnen nadat ze het Griekse grondgebied hadden veroverd. Griekse slaven met medische kennis zorgden voor hun meesters en werden "huisarts". Speciale aandacht werd besteed aan de zorg voor gewonde soldaten.


Vroege Christelijke periode
Sinds de vroege dagen van het christendom hebben vrouwen een bepaalde rol gespeeld in het openbare leven. Tot die tijd gaf ze enkel zorg aan naasten. De verpleging werd in deze periode gedomineerd door liefdadigheid, wat de pijn verlichtte. De diaconessen was de eerste partij wijkverpleegkundigen. Ze worden door de gemeente toevertrouwd en bezoeken patiënten thuis om voor hen te zorgen, te bidden en bijbellessen te nemen. De oorspronkelijke bisschop zorgde voor onderdak aan hulpbehoevenden. Later, toen de vraag toenam, werden er speciale pensions gebouwd. De Raad van Nice is ook belangrijk: de Raad bepaalt dat elke stad onderdak moet bieden aan zieken en armenKeizer Karel de Grote besloot dat elke bisschop in zijn kathedraal een gastenverblijf moest voorzien voor de armen, zieken en vreemden.
Keizer Karel de Grote

Middeleeuwen
500 -1100 
In de vroege middeleeuwen was het klooster vooral het centrum van de gezondheidszorg. Er zijn hier twee belangrijke ordes: Augustinisten en Benedicts. Laatstgenoemde bouwde buiten de kloostermuur een hospice care hospital. De verpleging in deze kloosterziekenhuizen heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de verpleegkunde. De gedachte van Hippocrates was gehuld in bijgeloof. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat sommige mensen het vermogen hebben om iemand op afstand ziek te maken. Dit werd wel eens het boze oog genoemd.
Het Boze Oog

1100 - 1500 
Na 1000 na Christus verscheen de eerste zorgopdracht voor leken (in de hiërarchie van de Katholieke Kerk iedereen die geen wijding tot bisschop, priester, kloosterling(e) of diaken heeft ontvangen) . In deze periode speelden lepra en pest een rol bij de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Tijdens de kruistochten werden de ridders opgericht. Naarmate de macht van de burgers in de stad sterker werd, werd het burgerlijk bestuur opgericht. In Europa werden de eerste grote ziekenhuizen opgericht. Tijdens de Concilie van Tours (1162) werd bepaald dat geestelijken geen medische procedures meer mochten ondergaan. Het verbod was te wijten aan veel misstanden: monniken weigerden bijvoorbeeld medische behandeling totdat ze het testament ondertekenden (ten gunste van het klooster). Als gevolg hiervan werd de ontwikkeling van medicijnen overgebracht van de kloosters van de stad naar ziekenhuizen.

De nieuwe tijd
1500 - 1600 
Een aantal zaken heeft betrekking op verpleegkunde in Nederland en België tijdens de opkomst van de Renaissance beïnvloed: humanisme, kerkhervorming en drukwerk. De medische wetenschap ontwikkelde zich.
Humanisme begint met verschillende opvattingen van mensen: mensen als individuen. Hierdoor is er meer aandacht gekomen voor verschillende patiëntencategorieën. Dit betekent een verschuiving van algemene zorg naar meer gedifferentieerde zorg. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te zien aan de indeling van het gastenverblijf. Daarnaast zijn er verschillende ziekenhuizen geopend voor patiënten met pest en psychische aandoeningen. Hervorming van de kerk leidde tot de annulering van veel verpleegorders. Veel (klooster) hotels werden door de burgers gesloten of overgenomen. De drukpers zorgt op zijn beurt voor een betere informatieverspreiding.
Bovendien leed Europa ook onder oorlog. Het resultaat is een grotere vraag naar verpleegkundige en overvolle hotels. De kwaliteit van zorg in deze ziekenhuizen is afgenomen. De zorg wordt verleend door kamerbedienden, kamermeisjes en verloskundigen.

1700 - 1800
Het tijdperk van rationalisme. De zorg wordt verleend in de woningen van vermogende patiënten. Zelfs de operatie wordt thuis gedaan. De zorg in het hotel of gebedshuis is erg slecht. Alleen de armste zieke mensen gaan naar het goede doel. Het sterftecijfer is een kwart. Hierbij spelen de volgende zaken een grote rol:
  • Onvoldoende middelen: de samenleving laat weinig over aan zieken en armen
  • Een algemeen gebrek aan persoonlijke hygiëne door gebrek aan kennis en gebrek aan schoon water
  • Slecht personeel: algemeen wordt aangenomen dat je als goed opgeleide man of vrouw niet in een hotel mag werken
  • In de 19e eeuw: de taboe-opkomst van alle fysieke dingen (preutsheid)
  • Als gevolg van medische ontdekkingen worden steeds meer patiënten 'geplukt' in de overvolle tempels van God. Een voorbeeld van dit laatste is te vinden in de psychiatrie. In de loop van de 19e eeuw realiseerden mensen zich dat psychiatrische patiënten speciale medische zorg nodig hebben. Dit leidde deze patiënten van "gekkenhuizen" naar psychiatrische ziekenhuizen. Het aantal ingeschreven studenten is sterk toegenomen. Intuïtieve zorg voor patiënten door ongetraind personeel

Nieuwste tijd
1800 - 1950
In de 19e eeuw werden belangrijke ontdekkingen gedaan op medisch gebied. Dit heeft ook een grote impact op de verpleegactiviteiten. Zo werd het vanaf de tweede helft van de 18e eeuw gebruikt om de temperatuur van patiënten te meten. De rol van de verpleegster is veranderd. Hygiënische behandeling van verpleegkundige hulp. Door het ontbreken van deze aandoening thuis is de zorg overgedragen naar de juiste instelling. Dit is een belangrijke motor voor de ontwikkeling van het ziekenhuis.
Met de krachtige ontwikkeling van het spirituele leven is ook de interesse in verpleging gegroeid. Dat was het "Réveil" (ontwaken) -tijdperk als reactie op het rationalisme in de vorige eeuw. Net als in de middeleeuwen wordt de zorg voor patiënten beschouwd als een van de welwillende taken. De bevrijding van vrouwen zorgt voor gelijke rechten en toegang tot onderwijs en universiteiten. Florence Nightingale (1820-1910) beschouwt de verpleegindustrie als een complete carrière van 'beschaafde' vrouwen. De eerste opleiding verpleegcursussen wordt opgezet.
Florence Nightingale

Moderne tijd
1950 - Heden
In de jaren vijftig verdwenen beroepen die de inspiratiebron waren voor het werken in de zorg. De verpleging is gefictionaliseerd, met speciale nadruk op verpleegtechnologie. De afstand tot de patiënt neemt toe. Mentaal en fysiek: het ziekenhuis ziet de eerste verpleegposten die verpleegkundigen kunnen melden, los van patiënten. Het aantal verpleegkundigen groeit omdat ze zich aangetrokken voelen tot verpleegtechnologie. Sinds 1966 wordt de term "verpleegster" vervangen door "verpleegkundige".
Toen kwam er in de jaren zeventig een reactie. Door de ontwikkeling van de samenleving en de opkomst van sociale wetenschappen en geesteswetenschappen krijgt de verpleegkundige zorg steeds meer aandacht voor haar psychosociale aspecten. Daarnaast krijgt de ontwikkeling en specialisatie van de verpleegkundige theorie steeds meer aandacht. Vanuit holistisch perspectief steeds meer contacten met patiënten. Dit leidde uiteindelijk tot de opkomst van georganiseerde en patiëntgerichte zorg in de jaren tachtig.

bronnen
https://historiek.net/karel-de-grote-vader-van-europa/60853/ 
https://rubriek.nl/mind/het-boze-oog/ 
https://www.ocmwgent.be/assets/documents/Archief/Verplegen%20door%20de%20eeuwen%20heen.pdf 
https://marathea.com/tag/boze-oog/ 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Concilie_van_Tours 

Reacties

  1. Leuke insteek! Ik wist inderdaad dat het de internationale dag voor verpleging was maar had me nooit afgevraagd hoe deze dag ontstaan is. Enig idee hoe deze dag is ontstaan? Ik kan zeker de geschiedenis van de verpleegsters/ ziekenhuizen herkennen wanneer ik kijk naar mijn geschiedenisblogs. Zo was de quarantaine vaak in een klooster terwijl dit nu logisch in een ziekenhuis is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Evolutie rond begrafenissen

Evolutie rond begrafenissen  Wereldwijd zijn er al meer dan 300 duizend mensen gestorven aan het Coronavirus. Er werden minieme begrafenissen gehouden en velen konden geen afscheidt nemen van hun geliefden. Ik heb me wat verdiept in de geschiedenis van begraven en uitvaarten. Wat waren de tradities en rituelen in de prehistorie, oudheid en middeleeuwen?  Begrafenisrituelen in de prehistorie In de Koerdische Autonome Regio van Irak werd een skelet ontdekt: botten en andere lichaamsdelen zijn nog grotendeels met elkaar verbonden. De Amerikaanse archeoloog, Ralph Solecki, leidde uit het stuifmeel op de begraafplaats af dat Neanderthalers net als mensen afscheid namen van de doden met bloemen en kransen. Begrafenisrituelen in de oudheid Uit verschillende bronnen kan ik leiden dat de begrafenisrituelen in de oudheid bij zowel de Romeinen en Kelten als bij de Grieken, hetzelfde waren. Kostbaarheden werden bij de doden geplaatst om de rijkdo...

Corona VS de Mexicaanse griep

Corona VS de Mexicaanse griep "De Mexicaanse griep heeft in 2009 waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Dat is vijftien keer meer dan de 18.500 die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemeld." dit is de inleiding van een artikel over de Mexicaanse griep. Zelf heb ik er nog nooit van gehoord, een reden meer om dit eens te vergelijken met het Coronavirus. Wat is de Mexicaanse griep?   Het griepvirus dat de pandemie veroorzaakte in 2009. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en is in maart 2009 in Mexico ontstaan. Mexicaanse griep wordt ook wel eens de varkensgriep genoemd. Het virus verscheen voor het eerst in Mexico en verspreidde zich in april naar de Verenigde Staten en spoedig naar andere landen. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak als een pandemie. Bij overlijden gaat het meestal om een ​​combinatie met een of meer andere ziekten, waardoo...

Corona VS de pest

Corona VS de pest Dag allemaal Geschiedenis gaat niet enkel over wie wat ontdekt heeft, of wie er wat heeft gewonnen. Geschiedenis zijn ook ziektes die we al dan niet overwonnen hebben. Dit weekend heb eens mijn zinnen gezet op pandemieën die onze geschiedenis heeft meegemaakt. Vrijwel de bekendste die er is, is de pest. Maar wat deed de pest? Hoe gingen ze om met zo'n grote ziekte? Welke bijwerkingen had het? En zijn er gelijkenissen met het moderne coronavirus? Wat is de pest?   De pest is een infectieziekte die heerste van de 14de tot in de 19de eeuw, afkomstig uit Azië. Exacte   plaats weten we niet, ik lees in Mongolië, China, India. Maar 1 ding is zeker, het heeft zich verspreid via de handelswegen tot in Europa, verschillende bronnen zeggen dat het eerste besmette land Sicilië is. De bacterie Yersinia pestis is afkomstig van een besmette ratte vlooi. De vlooi nam besmet bloed van de rat, die dan vervolgens de mens besprong. Zo kwamen de m...